Продукти

За тортата:
  • 6 бр. готови правоъгълни блата за торта - 3 бели и 3 кафяви
  • 1.2 кг заквасена сметана
  • 800 г подсладена готварска сметана
  • 400 г бял шоколад
  • 200 г млечен шоколад с лешници
  • 200 г натурален шоколад или шоколад със 74 % какао
  • 150 г белени бадеми
  • 50 г кокосови стърготини
  • 1 бр. шушулка ванилия или екстрат от ванилия
  • 200 г захарен сироп с 50 мл ликьор Амарето
За украсата:
  • 400 г бял шоколад
  • 300 г готварски шоколад или кувертюр
  • 400 г марципан
  • 150 г пудра захар
  • 400 г вафлени пурички
  • 300 г подсладена готварска сметана
Снимки
Приготвяне
Торта: Започвате с четирите вида ганаш - от бял шоколад с бадеми, бял шоколад с кокос, с млечен шоколад с лешник и черен шоколад с ванилия. Действате по следния начин (аналогичен е за четирите вида): 300 г заквасена сметана загрявате до завиране на котлон или в микровълнова, добавяте 200 г шоколад, начупен на парчета и разбърквате, докато шоколадът се разтопи. Добавяте 200 г подсладена готварска сметана и допълнителния пълнеж - бадеми, кокосови стърготини, ванилия и отново разбърквате до получаване на еднородна консистенция. Оставяте в хладилник 15-20 минути да се стегне. Редувате бял и кафяв блат, като сиропирате със захарния сироп и намазвате блатовете с различните видове ганаш.

За торта на два етажа: от блатовете оформяте 4 правоъгълника с размери 27х21 см. От останалите 2 блата изрязвате 2 правоъгълника с размери 15/12 см - за външните - долен и горен слой на втория етаж, като използвате останалите парчета от блатовете за оформяне на вътрешните блатове за втория етаж. Оставяте тортата да се стегне в хладилник за 2-3 часа.

Украса: Може да я направите предния ден. Разтапяте белия шоколад на водна баня или микровълнова, оцветявате с боя за сладки и в подходящи формички изливате фигурки. Оставяте ги да се стегнат и изваждате фигурките от формичките. Ако е нужно, можете да направите това 2 или 3 пъти. 150 г разтопен черен шоколад изливате във формички (от бонбони, сладки) и оформяте листенца за 3-те цветя. От останалите 50 г изливате 2 триъгълни решетки върху хартия за печене. Слепяте стегнатите листа внимателно с разтопен шоколад до получаване на цвете. Измесвате марципана с пудра захар, оцветявате и разточвате на лист. Покривате тортата с марципаненото тесто и оформяте. От 200 г затоплена готварска сметана и 100 г готварски шоколад правите ганаш за слепване и оформяне елементите на тортата. Украсявате с вафлените пурички, ганаша и шоколадовите фигурки.